Sve ce biti uredu | Triglav.ba

5 savjeta prije nego što krenete u vožnju biciklom

Prednosti biciklizma su brojne ukoliko poštujemo osnovna pravila

Ukoliko bi jednu trećinu kratkih puteva koje inače prelazimo automobilom zamijenili za vožnju biciklom, stopa srčanih bolesti bi se smanjila za 5 do 10 odsto (izvor:BikeBiz). Postoji mnogo prednosti biciklizma i sada je pravo vrijeme da ih iskoristite. Provjerite da li su svi dijelovi na biciklu ispravni kako bi sigurno započeli novu biciklističku sezonu.

Kada pogledamo djecu dok voze bicikl, vožnja nam izgleda dosta lako (djeca savladaju vožnju biciklm i prije nego što nauče izgovoriti slovo ”R”), a ipak opasnost prijeti na svakom ćošku. Dok vozimo bicikl izloženi smo svim nepredvidljivostima u saobraćaju, a dodatnu opasnost predstavlja i brzina koju bicikl može postići.

Dobra vijest je da sa par dobrih poteza i sa trezvenim razmišljanjem možemo da se pobrinemo za bezbjednost, kako svoju tako i za bezbjednost ostalih učesnika u saobraćaju. Nije nam potreban vrhunski bicikl, potrebno nam je poznavanje propisa, oprema i malo pripreme prije nego što sjednemo na bicikl.

Koji su to glavni uslovi za bezbjednost? Prema riječima stručnjaka, ono što vam je potrebno prilikom vožnje biciklom su sljedeće stvari: dobro opremljen bicikl, kaciga, pumpa kao i paket za pomoć kako bi mogli pomoći sebi u slučaju nezgode. Naravno, potrebno je da savladate vožnju biciklom kako biste mogli učestvovati u saobraćaju. Posebno je važno da drugim učesnicima u saobraćaju jasno pokažemo naše namjere, kao i da prepoznamo  namjere ostalih učesnika u saobraćaju. Tokom noćne vožnje kada je smanjena vidljivost moramo se pobrinuti da smo adekvatno obučeni u odjeću sa reflektujućim elementima. Ono što ne smijemo zaboraviti jeste poštovanje saobraćajnih pravila!

Na cesti uvijek moramo biti širom otvorenih očiju i skoncentrisani na vožnju: posebno obratiti pažnju na prepreke na putu, na rupe, pukotine, pjesak i slično.

Ukoliko vozimo po neuređenim biciklističkim stazama, potrebno je više pažnje jer su ove staze dosta opasnije nego uređene staze. Na takvim stazama moramo biti pažljivi i ne smijemo ugroziti šetače ili planinare.

Ukratko, pridržavajte se ovih 5 jednostavnih pravila:

  • Poštujte saobraćajne propise.
  • Održavajte bicikl u ispravnom stanju.
  • Prilikom vožnje sjednite na bicikl.
  • Potrudite se da budete vidljivi i oprezni na biciklu.
  • Osigurajte se od nezgode.

Želimo vam puno zadovoljstva tokom vožnje bicikla.

Izvor: Vse bo v redu