Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Sve ce biti u Redu | Triglav.ba

Savjeti za bezbjedan dom tokom odmora

Da povratak kući ne postane stresan.

Ljeto je vrijeme odmora, putovanja i bezbrižnog uživanja. Bez obzira na to koliko daleko idete i koliko dugo ćete se zadržati, prije nego što otputujete ne zaboravite da se pobrinete za bezbjednost svog doma. Kuće i stanovi, i kad su prazni, izloženi su istim opasnostima kao i kada ste tu. Uz to su i posebno privlačni nepozvanim gostima. Šta treba da preduzmete kako vas po povratku kući ne bi sačekalo neprijatno iznenađenje?

Prije odlaska na odmor

Smeštaj je rezervisan, turističko osiguranje je zaključeno, prtljag spakovan, a plan putovanja napravljen. Iako jedva čekate da odete na odmor, prije odlaska obavezno se pobrinite i za svoju kuću ili stan. Čak i kada ste daleko, vaše domaćinstvo je izloženo raznim rizicima koji mogu da ugroze njegovu bezbjednost.

Stoga, prije odlaska, odvojte neko vrijeme da pregledate svoj dom i njegovu okolinu. Znate li na šta morate da obratite pažnju?

  • Zatvorite sva vrata i prozore, čak i na balkonu. Na taj način se sprečava prodor vode tokom oluje i nastanak štete, koju u slučaju da su prozori ostali otvoreni, ne pokriva osiguravajuća kuća. Zatvoreni prozori i vrata ujedno onemogućavaju krađu. Većina domova je osigurana samo protiv provalne krađe, a ulazak u kuću kroz otvoren prozor ili vrata ne smatra se provalom.
  • Zatvorite dobro česme. Izliv vode zbog otvorene slavine nije uključen u pokriće osiguranja.
  • Provjerite da li je isključen dovod gasa (u slučaju produženog odsustva, potpuno isključite snabdjevanje gasom), pogasite svjećice i ugasite svaki otvoreni plamen (u kaminu, ložionici, šporetu na drva i sl.).
  • Pospremite dvorište. Vrijedne predmete ostavite u prostoriji koja se zaključava, sklonite baštenski nameštaj i stvari koje bi vetar mogao da obori i prouzrokuje dodatnu štetu u dvorištu ili objektu za stanovanje.
  • S prijateljima ili komšijama kojima vjerujete dogovorite se da s vremena na vrijeme provjere da li je, dok ste odsutni, s vašim domom sve u redu. 

Pored redovnog održavanja i preventivnih mjera, ne zaboravite na kućno osiguranje.

U saradnji sa svojim agentom osiguranja prilagodite paket osiguranja doma svojim potrebama, dodajte pokriće koje vam je potrebno i promjenite osigurane sume.

Pobrinuli ste se za bezbjednost svog doma. Pogledajte listu drugih zadataka koje treba da obavite prije nego što otputujete kako bi vam odmor bio zaista bezbrižan.

Šta ako se šteta desi tokom vašeg odsustva?

Ukoliko na odmoru saznate da je u vašem domu nastala šteta, a rezervne ključeve ste povjerili svojim bližnjima, prijatelju ili komšiji, možete i iz inostranstva štetu prijaviti putem mejla stete@triglav.ba ili, po povratku s puta, u najbližoj poslovnici.

Ukoliko imate ugovorene i hitne intervencije u stanu sa asistencijom nakon ostvarenja osiguranog slučaja, zaposleni u Centru za pomoć, dostupnom 24/7 na broju telefona 080 02 02 69, odmah će u vaš dom poslati izvođača radova, koji će zatvoriti ventil, zamjeniti polomljen crijep ili hitno okrpiti oštećenje na krovu, čime će spriječiti dalja oštećenja.

Ako je našem procenitelju omogućen pristup vašem domu, moći će da, i dok ste odsutni, u prisustvu osobe koju ste ovlastili, prikupi dokaze o šteti koja je nastala. U suprotnom, dolazak procenitelja zakazaćete po povratku sa odmora.

Izvor: Vse bo v redu.

bezbednost doma kućno osiguranje održavanje kuće

TEST BANNER

Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Prijava na newsletter