Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Sve ce biti u Redu | Triglav.ba

Krovne kutije i koferi za putovanje

Krovne kutije i koferi za automobile su praktična rešenja za povećanje kapaciteta za prtljag i transport opreme tokom putovanja. Oni omogućavaju vozačima da prevezu veći broj stvari koje možda ne bi stali u prtljažnik automobila, pružajući više prostora i udobnosti za putnike unutar vozila. Evo nekoliko ključnih informacija o njima:

Krovne kutije dolaze u različitim veličinama i oblicima, obično sa kapacitetom od 300 do 600 litara.Idealne su za prtljag, sportske rekvizite (kao što su skije i snowboard), kamp opremu i druge veće predmete.

Većina krovnih kutija je izrađena od čvrstih, izdržljivih materijala kao što su ABS plastika ili polikarbonat. Vodootporne su i otporne na UV zračenje, što štiti sadržaj od vremenskih uslova.

Dizajnirane su tako da smanje otpor vazduha i buku tokom vožnje. Pomažu u očuvanju potrošnje goriva što je više moguće, iako će povećati ukupnu težinu automobila. Lako se montiraju na krovne nosače automobila. Većina modela ima univerzalne montažne sisteme, ali je važno provjeriti kompatibilnost sa specifičnim vozilom.

Dolaze sa bravama koje osiguravaju prtljag protiv krađe. Proizvode se u skladu sa bezbjednosnim standardima i testiraju se na sudare.

Bitno je i da stvari koje mogu stati u prtljažnik automobila spakujete u prtljažnik, te da ne koristite krovnu kutiju kao dodatni prostor za teški prtljag.

Zakon o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini u skladu sa saobraćajnim pravilima o teretu na vozilu glasi (Član/Članak 127. ):

  • (1) Vozilo u saobraćaju na putu ne smije biti opterećeno preko svoje nosivosti koja je upisana u potvrdu o registraciji, ili preko dozvoljenog osovinskog opterećenja, ili preko najveće dozvoljene mase, ili preko mogućnosti koje dozvoljavaju osobine puta i utvrđene propisima ili saobraćajnim znakom.
  • (2) Teret na vozilu treba biti raspoređen i, prema potrebi, pričvršćen i pokriven tako da: 1) ne ugrožava bezbjednost učesnika u saobraćaju i ne nanosi štetu putu i objektima na putu; 2) ne umanjuje u većoj mjeri stabilnost vozila i ne otežava upravljanje vozilom; 3) ne umanjuje vozaču preglednost puta; 4) ne stvara suvišnu buku i ne rasipa se po putu; 5) ne zaklanja svjetlosne i svjetlosno-signalne uređaje na vozilu, registarske tablice i druge propisane oznake na vozilu.

Krovni koferi su obično mekši od krovnih kutija i često su izrađeni od tekstila ili drugih fleksibilnih materijala. Laki su za skladištenje kada se ne koriste jer se mogu saviti ili smotati. Obično imaju manji kapacitet od krovnih kutija, ali su i dalje korisni za dodatni prtljag.Idealan izbor za kraća putovanja ili za prevoz mekših predmeta.

Montiraju se pomoću traka ili kaiševa na krovne nosače ili direktno na krov automobila. Lako se postavljaju i skidaju. Mogu biti vodootporni, ali obično nisu tako otporni na vremenske uslove kao krovne kutije. Većina modela ima opcije za zaključavanje, ali nisu tako sigurni kao tvrde kutije.

Razmislite o tome koliko često ćete koristiti krovnu kutiju ili kofer i za koju vrstu putovanja. Provjerite dimenzije proizvoda i kapacitet kako bi odgovarali vašim potrebama i modelu automobila.

Uvjerite se da je proizvod kompatibilan sa krovnim nosačima i specifikacijama vašeg automobila.Izaberite modele koji ne povećavaju značajno potrošnju goriva i ne opterećuju previše vozilo.

Krovne kutije i koferi za automobile su odlična investicija za one koji često putuju ili prevoze veće količine prtljaga. Kvalitetan izbor može značajno poboljšati udobnost i funkcionalnost vaših putovanja

Bitno  je da ne prekoračite dozvoljenu težinu opterećenja krova, jer prekomjeran težina može dovesti do pucanja nosača, a može otežati i vožnju. Ukoliko je nosivost krova automobila 75 kg prvo morate oduzeti težinu nosača kao i krovne kutije. Nosači su često teški 3-5 kg, dok krovna kutija može težiti oko 30 kg. Zato imajte na umu da vam ostaje samo 25 kg prtljaga koji možete da stavite u krovnu kutiju, a da ne ugrozite sigurnost tokom vožnje.

Svakako se pobrinite da pored dodatne opreme na vašem vozilu ugovorite i dodatne vrste osiguranja.

TEST BANNER

Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Prijava na newsletter