Sve ce biti uredu | Triglav.ba

Na proputovanju: Bohinj

Posjetite kraljevstvo zlatoroga.

Veći dio teritorije opštine Bohinj prostire se u Nacionalnom parku Triglav, gdje ćete moći da istražite prelijepe osamljene kutke i netaknutu prirodu. Sve o mogućnosti smještaja na području Bohinja, aktivnostima i informacijama koje je dobro znati prije polaska, možete pronaći u nastavku.

Zanimljivosti

Duboka, tiha voda Bohinjskog jezera i moćni planinski vrhovi koji ga okružuju inspirisali su najveće slovenačke pjesnike i pisce. Stoga nije neobično što i dalje dolaze putnici koje mame tradicija alpskog skijanja i zadivljujuća priroda.

Već na ulazu u dolinu, u kojoj se nalazi najveće slovenačko jezero, dočekuje vas idilična slika starog kamenog mosta i crkve u Ribčevom Lazu. Prva sljedeća stanica obično je vodopad Savica, do kojeg se penje preko 553 stepenika. Ali vrijedi!

Bohinj je pravi raj za sve planinare, jer je ispresijecan stazama raznih nivoa težine.

Za početnike je pogodna i staza do Vodnikovog vidikovca, koja počinje pored crkvice na Koprivniku. Poslije pola sata hoda, table će vas odvesti do vidikovca sa krstom i klupom, sa kojeg se pruža fantastičan pogled na dolinu, jezero i Julijske Alpe. Tu je inspiraciju pronašao pjesnik Valentin Vodnik, opjevavši ljepotu slovenačkih planina.

Najbolje vrijeme za posjetu

U Bohinju možete doživjeti različita iskustva u bilo koje doba godine. Izaberite ono koje vam je najbliže srcu ili posjetite Bohinj nekoliko puta i otkrijte šta sve nudi u različitim godišnjim dobima.

Smještaj

Hotel Bohinj, Hotel Center, Kamp Bohinj, Kamp Danica, Hotel Kristal, Hostel pod Voglom, Koča Zala Vogel, Planinska koča Merjasec.

Aktivnosti

Planinarenje, pješačenje, biciklizam, paraglajding, jahanje, alpinizam, vožnja kanuom ili kajakom, plivanje ljeti i skijanje u ski-centru Vogel zimi.

Dobro je znati

Za plovidbu Bohinjskim jezerom čamcima, kajacima, kanuima i drugim plovilima potrebno je obezbijediti dozvolu i platititi naknadu. Pristup jezeru plovilom dozvoljen je samo na predviđenim ulazno-izlaznim mjestima i prstaništima.

Pošto je vrijeme u Bohinju prilično promjenjivo i brzo se mijenja, budite spremni za sve vremenske prilike.

Pored tijela, ovde možete da vježbate i mozak. U auto-kampu Bohinj, u Ukancu pronađite knjižicu sa zadacima i krenite sa djecom na Zlatorogov put. Izazovi iz knjižice vodiće vas kroz ljepote pejzaža i učiniti šetnju dinamičnom.

Šetnja od Stare Fužine prema dolini Voje pogodna je i za šetnju sa djecom, a usput se mogu vidjeti bajkovita korita i bazeni koje je isklesala rijeka Mostnica.

Za planinare početnike pogodan je i kružni put do Planine u Lazu sa polaznom tačkom na planini Blato. Popećete se kroz četinarsku šumu na viši položaj, gdje caruju ariši koji u jesen poprimaju prelijepu žutocrvenu boju. Planina u Lazu je prošarana pastirskim kolibama u starom alpskom stilu. Stambeni prostori su iznad štale, krovovi su pokriveni šindrom, a usred sela je zajednička sirana. Ukoliko ste u posjeti tokom ljeta, pokucajte na vrata i probajte svježu skutu i pastirski sir. Poslije se osvježite izvorskom vodom s planine i napunite svoje boce vodom.

Šta vas još čeka?

Bohinj je nadaleko poznat po svojim mliječnim proizvodima. Mlijeko krava koje se hrane alpskom travom i biljem mnogo je ukusnije od običnog. Svaki dobar vlastelin imao je na planinama svoje pastire koji su se brinuli o životinjama. Na boljim livadama su pasle krave, a na siromašnijim ovce i koze.

U zajedničkim siranama, kao što je Bohinjska sirana, i danas se proizvode skuta, albuminska skuta, tvrđi bohinjski sir i meki mohant. Mliječne proizvode možete kupiti u seoskim prodavnicama i na štandovima pored jezera. Pogledajte prezentaciju pastirskog života u Planšarskom muzeju u Staroj Fužini.

Pozvani ste i na Kravlji bal, gdje svake jeseni u Ukancu gomile gledalaca svečano dočekuju čobane koji s planina spuštaju stoku na zimovanje. Ili možete otići u neko od domaćinstava na putu Bohinjskog sira, gdje će vam, između ostalog, ponuditi domaća jela, poput žganaca sa kiselim mlijekom i hljeba sa sirom.

Ljeti bijelu boju snijega zamijenjuje zelena, a umjesto skijaša, srešćete planinare, planinske bicikliste i smjele avanturiste koji se spuštaju paraglajderima. U blizini donje stanice gondole u ​​Ukancu nalazi se još jedna od dobro čuvanih i dirljivijih tajni Bohinja. U tišini šume iza gvozdene ograde nalazi se vojno groblje sa drvenom kapelom i 282 groba mladih austrougarskih vojnika palih na Sočkom frontu u Prvom svjetskom ratu. Natpisi na drvenim krstovima podsjećaju da su ratovi besmisleni, a životi veoma dragocjeni.

Za savršeno putovanje ne zaboravite da prije polaska ugovorite osiguranje auto asistencije i putničko zdravstveno osiguranje.

Izvor: Vse bo v redu.