Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Sve ce biti u Redu | Triglav.ba

Kako naučiti djecu da bezbjedno plivaju

Plivački klub Radovljica objašnjava šta treba znati o učenju plivanja i bezbjednosti dece u vodi.

Ljetnja graja i zabava pored bazena ili na obali mora dovoljno govore o tome koliko djeca vole vodu. U njoj vole da se igraju, brčkaju, prskaju i da se zabavljaju sa svojim vršnjacima ili porodicom. Bezbjedniji su u vodi kada savladaju plivanje. Kako ih naučiti prvim i svim narednim zaveslajima, piše Alen Kramar, glavni trener Plivačkog kluba Radovljica.

Osim što je zabavno, plivanje je odlična rekreacija kojom djeca razvijaju pokretljivost, izdržljivost, koordinaciju, mišiće, osećaj blagostanja i dobrog raspoloženja. S obzirom na to da manje opterećuje zglobove u poređenju s drugim sportovima, nekoliko generacija jedne porodice može zajedno da uživa.

Kada početi sa učenjem plivanja

S obzirom na raznovrsne ponude i aktivnosti za igre i plivanje za bebe, neka djeca već u ranom uzrastu dolaze u dodir s vodom. Ti rani kontakti mogu im pomoći u razvijanju povjerenja, samopouzdanja i opuštenosti u vodenoj sredini. Inače, djeca mogu početi da uče plivanje oko treće ili četvrte godine života, kada su fizički dovoljno sposobna da usvoje osnovne tehnike plivanja i dovoljno zrela da prate uputstva i fokusiraju se na učenje.

Prikladno okruženje za učenje plivanja

Djecu možemo naučiti da plivaju u moru ili na bazenu. Izbor zavisi od naših ličnih navika, okolnosti i raspoloživosti. Važno je da okruženje pruži deci udobnost, podstiče ih na učenje i istraživanje vode i da im obezbjedi bezbjednost.

Najprirodnije i najzabavnije okruženje za učenje plivanja je more, ali tamo moramo pronaći odgovarajuće mjesto na obali gde je plitko, talasi blagi, a voda čista. Osim prvih osnovnih zaveslaja, djeca treba da nauče i osnove bezbjednosti na moru, kao što su prepoznavanje opasnosti, plivanje uz obalu i vođenje računa o različitim vremenskim uslovima. 

Učenje plivanja treba započeti u plitkoj vodi u kojoj i vi i djeca možete da stojite. Ako pohađaju školu plivanja, upozorite ih da moraju da prate uputstva nastavnika ili spasioca na vodi i da se odazivaju i reaguju na bezbjednosne signale. Djeca nikada ne bi trebalo da skaču sama u vodu ili da plivaju bez nadzora odraslog plivača. 

Prevazilaženje straha od vode

Prvi korak u učenju plivanja je prevazilaženje straha od vode. To zahjteva strpljenje, razumjevanje i postepeno izlaganje različitim situacijama. Možete početi sa igrama u plitkoj vodi, prskanjem vode po licu i nogama i postepenim približavanjem dubljoj vodi. Igranje loptom je odličan način za opuštanje, a djeca vole i zajedničko plivanje. Ako vide da se vi dobro osjećate u vodi, i sami će se ohrabriti. 

Povjerenje djece steći ćete uvjeravanjem da su bezbjedni u vodi i da ste uvjek tu da im pružite podršku i pomoć. Budite ljubazni i strpljivi. Kada primjetite napredak, pohvalite djecu za male korake i podstičite ih da napreduju. Nikada ih nemojte gurati u situacije u kojima se ne osjećaju sigurno ili samouvjereno. Neka oni diktiraju tempo učenja. 

Prvi plivački zaveslaji i osnovne tehnike

Učenje plivanja započnite sa osnovnim tehnikama. Držite djecu tako da plutaju grudima na vodi, a zatim neka počnu da pokreću ruke i noge. Na početku će biti prilično nekoordinisani, ali uz upornost i strpljenje počeće  ispravnim zaveslajima da se kreću kroz vodu. Dozvolite im da se odgurnu od dna, a zatim ih podstičite i ohrabrite da se pomoću pokreta drže i ostanu što je duže moguće na površini. Kada savladaju prsno plivanje, probajte s leđnim stilom. Sledeći korak je brza tehnika kraul, gde deca plivaju naizmeničnim pokretima ruku i nogu.

Pomoćna sredstva (rekviziti) za učenje plivanja

U učenju možete koristiti rekvizite koji će djeci obezbedjiti sigurnost i udobnost u vodi. Plivačke grisine ili crvi(ći) ih podržavaju i omogućavaju im brzo kretanje. Za koordinaciju i jačanje mišića nogu odlična je daska za plivanje koju djeca drže ispred sebe, dok se pokret ruku razvija elastičnim plivačkim trakama ili prstenovima koji ih drže tokom plivanja. Sa igračkama poput plivačkih loptica, obruča i lopti, djeca se oslobađaju straha od vode i samostalno uče prve zaveslaje.

Neka djeca diktiraju tempo učenja

Neka djeca vrlo brzo nauče da plivaju i osjećaju se samopouzdano u vodi već nakon nekoliko nedelja. Kod drugih to može trajati mjesecima ili čak godinama, posebno ako imaju priliku da uče samo tokom ljetnjeg raspusta. Takav vremenski raspon je normalan, jer svako dijete uči na svoj način. Važno je da su vaša očekivanja realna i da podstičete djecu da napreduju. Plivanje je proces koji zahtjeva vrijeme, strpljenje i vježbu. 

Nikada ne ostavljajte dijete samo u vodi bez nadzora, bez obzira na to koliko dobro pliva. Uvek treba da bude prisutna odrasla osoba koja zna da pliva i može da reaguje u slučaju opasnosti ili nezgode/nesreće.

Upoznajte djecu s opasnostima kao što su morske struje, naglo povećanje dubine, stjenovite/kamenite obale ili saobraćaj čamcima i drugim plovilima. Takođe, upozorite ih da pre skakanja u vodu uvijek provjere da li je voda dovoljno duboka. Postavite jasne uslove i ograničenja za plivanje i strogo ih se pridržavajte. Djeca treba da budu svjesna gde smiju da plivaju, koliko dugo mogu biti u vodi i koje aktivnosti su dozvoljene. Na taj način ćete i vi biti mirni i sigurni, jer će plivanje za decu biti prijatno i sigurno iskustvo.

Plivanje i igre u vodi odlična su zabava, sve dok se pridržavamo pravila za sopstvenu bezbednost i znamo kada je nekome potrebna naša pomoć.

Za posledice eventualnih nezgoda vaše dece kod kuće ili u inostranstvu može vam pomoći osiguranje djece i omladine od posljedica nezgode.

Izvor: Vse bo v redu.

TEST BANNER

Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Prijava na newsletter