Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Sve ce biti u Redu | Triglav.ba

Sve šta treba da znate prije nego što prvi put registrujete svoje vozilo

Kupili ste automobil, ali morate da preduzmete još nekoliko koraka prije nego što ga počnete voziti. Svaki novi vlasnik automobila, novog ili polovnog, mora da registruje vozilo. Nakon toga potrebno je svake godine obezbjediti produženje registracije, odnosno produženje saobraćaje dozvole. Proces nije komplikovan, ali prije provjerite šta vam je potrebno za registraciju automobila.

Postupak prve registracije vozila

•           Pripremite potrebnu dokumentaciju ili dokaze.

•         Uzmite osiguranje automobila.

•           Platite godišnju naknadu za korišćenje vozila u saobraćaju.

•           Izdavanje saobraćajne dozvole i registarskih tablica.

Registracija je postupak regulisan Zakonom o motornim vozilima kojim se podaci o vozilu, njegovom vlasniku i registarskoj oznaci upisuju u službeni registar registrovanih vozila.

Možete je urediti u administrativnoj jedinici ili u ovlašćenoj organizaciji koja vrši tehničke preglede vozila.

Postupak je nešto drugačiji ako se radi o novom ili polovnom motornom vozilu. U slučaju polovnog automobila potrebno je prije registracije uraditi i prepis vlasništva, a prodavac mora raskinuti i svoju polisu automobilskog osiguranja kako biste je vi, kao novi vlasnik, mogli ponovo sklopiti.

Kako uraditi prienos vlasništva i osiguranje polovnog vozila.

Dokumenta koja su vam potrebna za registraciju

Dokaz o porijeklu i vlasništvu vozila

To može biti faktura, ugovor o lizingu, ugovor o kupoprodaji i dokaz o promjeni vlasništva, stara potvrda o registraciji vozila (ukoliko se radi o polovnom vozilu), koju prilikom registracije dostavljate na uvid u originalu.

Homologacija

Homologacija je dokaz usaglašenosti sa tehničkim propisima. Mora se predočiti pri prvoj i svakoj narednoj registraciji ili na tehničkom pregledu.

Važno: U slučaju modifikacije vozila, kao što je ugradnja kuke za vuču, promjena boje, zamračenje prozora, ugradnja spojlera, zamjena guma, točkova itd., potrebno je odobrenje svake modifikacije i njen unos u homologaciju.

Kada kupujete polovni automobil, uvijek se uvjerite da vam kupac daje originalnu homologaciju. Ukoliko ste vozilo uvezli iz jedne od zemalja članica EU, identifikacija i procjena tehničkog stanja vozila mora se izvršiti u BiHj prije registracije.

Automobilsko osiguranje

Automobilsko osiguranje (AO) je obavezno. Bez njega ne možete registrovati vozilo. Pronađite i kontaktirajte najbližu poslovnicu Triglav osiguranja za više informacija o automobilskom osiguranju.

Prije nego što sklopite osiguranje automobila, trebalo bi da razmislite i o dodatnim, neobaveznim oblicima osiguranja.

Tehnički pregled

Tehnički pregled ne morate da obavljate prije registracije ako je u pitanju novo vozilo ili vozilo mlađe od četiri godine. Ako je vozilo staro između četiri i osam godina, tehnički pregled prije registracije obavezan je svake dvije godine, a kasnije svake godine.

Takođe, tehnički pregled nije potreban za polovno vozilo koje još uvijek ima važeći sertifikat.

Savjet: Potvrda o registraciji navodi do kojeg roka vozilo mora da se podvrgne sljedećem tehničkom pregledu.

Lični dokument

Prilikom registracije moraćete da pokažete lični dokument.

Registraciju obično vrši vlasnik lično, ali za to može i da ovlasti i drugu punoljetnu osobu, koja po podnošenju ličnog dokumenta i ovlašćenja obavlja registraciju u ime ili na ime vlasnika vozila.

Ako je vozilo u suvlasništvu, registrovano je na ime osobe koju su izabrali svi suvlasnici. Ukoliko je vozilo kupljeno na lizing, a zakonski vlasnik je zakupodavac, zakupodavac može dati saglasnost za registraciju vozila na ime korisnika – zakupca.

Plaćanje godišnje naknade za korišćenje vozila u drumskom saobraćaju

Godišnju naknadu plaćate kada obavljate registraciju.

Cijena dažbine nije ista za sva vozila, nego zavisi od zapremine motora. Izradite informativnu kalkulaciju.

Izdavanje saobraćajne dozvole i registarskih tablica.

Postupak registracije završava se izdavanjem saobraćajne dozvole i registarskih tablica u propisanom broju. Obično su to dvije, a treća se tablica izdaje ako vozilo ima kuku za vuču i montira se na prikolicu, nosač za bicikle isl.

Treću tablicu možete da dobijete i kasnije, za što nije potreban postupak ponovne registracije u trenutku izdavanja. Za vrijeme naručivanja morate dostaviti lični dokument i potvrdu o registraciji te platiti treću tablicu.

Personalizovane registarske tablice

Prilikom registracije većina ljudi bira serijske tablice koje im se nude za vrijeme prve registracije. Gotovo sigurno ste na cesti vidjeli tablice sa jedinstvenim porukama. To su vlasničke ili personalizovane tablice koje se izrađuju po narudžbi. Prilikom naručivanja takvih tablica vrijede neka pravila.

Oznake za sva vozila se sastoje od plavog polja s državnom skraćenicom BIH na lijevoj strani i sedam znakova (pet brojeva i dva slova) u obliku X00 – X – 000. Registracijske oznake jedinstvene su za cijeli teritorij Bosne i Hercegovine i ne označavaju mjesto gdje je registrirano vozilo (grad, općina, županija ili entitet) kao što je bilo do 1998. godine.

Ako se odlučite za personalizovane tablice, sami birate kombinaciju znakova. Nisu dozvoljeni neprikladni, uvredljivi ili vulgarni izrazi i skraćenice državnih organa, stranih predstavništava ili međunarodnih organizacija. Izabrana kombinacija znakova može da bude dugačka samo onoliko koliko ima mjesta na tablici.

Za razliku od serijskih tablica personalizovane nisu vezane za vozilo, već za vlasnika. To znači da ih vlasnik može koristiti na sljedećem vozilu, dok serijske pločice prilikom kupovine polovnog vozila prodavac može predati kupcu.

Koliko košta registracija?

Naknade za registraciju su jednake kod svih pružalaca usluga, a cijena zavisi od:

•           tipovi vozila (motocikl, automobil, kamper …),

•           broj sjedišta (do ili iznad 5),

•           masa vozila (do 2500 kg ili više od 2500 kg),

•           zapremine motora,

•           trajanja registracije (broj mjeseci),

•           vrste postupka registracije (prva registracija, obnavljanje registracije).

Na primjer prilikom prve registracije vozila možete platiti izdavanje registarskih tablica, a cijena zavisi od toga da li ste naručili tablice na zahtjev, da li ste naručili dvije ili tri tablice, da li je potreban tehnički pregled prilikom obnavljanja registracije ili ne …

Nekoliko pitanja o registraciji vozila

Da li treba da registrujem automobil u svom mjestu?

Da. Treba da bude registrovano u mjestu prebivališta.

Kada moram da obnovim registraciju?

Obnovite registraciju jednom godišnje, a najviše 30 dana prije prestanka važenja saobraćajne dozvole. Obavezno obnovite osiguranje automobila i provjerite da li je potrebno da odvezete vozilo na tehnički pregled prije obnavljanja.

Šta ako zaboravim da obnovim registraciju?

Ako zaboravite da obnovite registraciju kažnjavate se novčanom kaznom od 100 KM, ako je prošlo manje od 30 dana od datuma prestanka važenja. Ako je prošlo više od 30 dana, kazna je 400 KM, a vozilo se nakon tog perioda povlači iz upotrebe. U tom slučaju morate da vratite registarske tablice.

TEST BANNER

Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Prijava na newsletter