Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Sve ce biti u Redu | Triglav.ba

Kako pomoći sebi kod alergije na polen?

Šta izaziva alergiju i kako možete ublažiti simptome?

U proljećnim i ranim ljetnjim mjesecima mnogi odrasli i djeca imaju simptome osjetljivosti ili alergije na polen. Savjete o tome kako prepoznati alergiju, kako je ublažiti i nositi se s njom, pripremila je spec. dr med. Polona Mlakar, specijalista interne medicine.

Danas se čini da je alergija sasvim normalna stvar. Stručnjaci procjenjuju da čak 20-30 odsto stanovništva boluje od alergijskog rinitisa.

Razvoj alergija u velikoj meri je uslovljen i genetskom predispozicijom, pa se one češće javljaju unutar porodica, a značajan uticaj na njihov razvoj imaju i faktori životne sredine.

Učestalost alergijskog rinitisa je najveća kod djece i mladih (15–25 godina). Tokom godina simptomi često slabe, posebno nakon 50. godine života.

Koji su simptomi alergije na polen?

Alergija na polen se obično manifestuje kao alergijski rinitis (zapaljenje sluznice nosa), alergijski konjunktivitis (zapaljenje vežnjače oka i sluznice nosa) ili kao alergijska astma. 

Tipični simptomi alergijskog rinitisa su:

 • curenje nosa;
 • svrab;
 • kihanje;
 • svrab u nosu i ždrelu;
 • zapušen nos;
 • oslabljeno čulo mirisa i ukusa;
 • manje kvalitetan san;
 • glavobolja i umor.

Kada cvjetaju različite anemofilne biljke (biljke čiji se polen raznosi vjetrom)

Preuzeto sa sajta Agencije za zaštitu životne sredine www.sepa.gov.rs/slike/grafikon.jpg

Alergija na polen ili nešto drugo?

Ljudi koji su alergični na polen povremeno mogu imati slične probleme i kada jedu određeno voće i povrće, na primer, jabuke, određene jezgraste plodove, prilikom ljuštenja krompira i sl. U takvim slučajevima radi se o unakrsnoj alergiji na polen i hranu.

Dijagnoza se postavlja na osnovu tipične kliničke slike i testiranja na alergene, gde se rade Prick testovi, koji otkrivaju zapaljenske reakcije kože na tipične alergene. Ponekad se uzima i krv za određivanje specifičnih IgE antitela u serumu.

Unakrsno reaktivni inhalatorni i prehrambeni alergeni

Koji lekovi pomažu kod alergije na polen?

Alergija na polen se liječi lijekovima i izbjegavanjem izlaganja alergenima. Ako imate problema zbog polena, izbjegavajte šetnje po sunčanom i vjetrovitom vremenu, provjetravajte prostorije poslije kiše ili noću.

Kada je koncentracija polena u vazduhu veća, ostanite u zatvorenom prostoru, a kada dođete iz šetnje, presvucite se i češće perite kosu. Od lijekova koristite lokalne sprejeve za nos, a povremeno i dekongestive za nos.

Kod znakova konjunktivitisa koristite kapi za oči sa antihistaminikom, a rjeđe sa kortikosteroidima. Većina pacijenata takođe prima oralne antihistaminike u obliku tableta, koje moraju uzimati svakodnevno tokom čitave sezone cvetanja. Ovi lijekovi smanjuju zapaljenje izazvano izlaganjem polenu.

Imunoterapija je terapija u kojoj se alergen unosi u organizam duže vrijeme (obično nekoliko godina). U početku su to veoma niske koncentracije, a zatim se postepeno povećavaju kako bi se postigla tolerancija na ovaj alergen ili barem ublažili simptomi alergije.

Šta je alergijska astma?

Uz polensku alergiju često se javlja i alergijska astma. Riječ je o alergijskom zapaljenju sluznice disajnih puteva, čije su manifestacije:

 • napadi kašlja (često u ranim jutarnjim satima);
 • iskašljavanje sluzi;
 • kratak dah;
 • stezanje u grudima;
 • zviždanje (pištanje) pri disanju.

Astma se liječi inhalatorima koji sadrže protivzapaljenske lijekove (kortikosteroide) i bronhodilatatore (lijekovi koji šire disajne puteve). Povremeno se, međutim, liječi i lijekovima u obliku tableta, u slučaju upornih, teških simptoma koji ne reaguju na klasične lijekove, kao i biološkom terapijom.

Alergija na polen znatno smanjuje nivo kvaliteta života, stoga je dobro da je što pre prepoznate i adekvatno lečite.

Ako primjetite opisane simptome i znake, posjetite svog izabranog porodičnog ljekara koji će vas uputiti kod specijaliste alergologa.

Izvor: Vse bo v redu.

TEST BANNER

Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Prijava na newsletter