Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Sve ce biti u Redu | Triglav.ba

Vlaga u domu: bolje da je ne bude

Kako izbjeći vlagu i obezbjediti udoban boravak.

Živjeti u vlažnom prostoru je neprijatno i štetno po zdravlje. Pored toga, vlaga izaziva oštećenja na opremi i zgradi, čime se ubrzava starenje doma i snižava njegova vrijednost. Zato reagujte čim je primjetite!

Uzroci vlage

Postoji više uzroka prekomjerne vlage u stanu ili kući. Na nastanak često utiču spoljni faktori, kao što su:

  • lokacija kuće ili stambene zgrade pored vode ili na vlažnom terenu (na primjer, u blizini vodotoka ili močvarnog terena);
  • prodor spoljašnje vlage kroz istrošene prozore ili vrata koji ne dihtuju dobro;
  • poroznost neadekvatne izolacije, što posebno važi za stariju gradnju.

Postoje i unutrašnji faktori, kad vlagu sami stvaramo, ali onda ne možemo ili ne znamo kako da je efikasno otklonimo. Vlaga se oslobađa kada:

  • kuvamo, peremo, odnosno sušimo veš ili se kupamo u kupatilu;
  • nedovoljno provjetravamo sobe;
  • u želji da vazduh ne bude previše suv koristimo ovlaživače, postižući suprotan efekat od željenog.

Svemu navedenom moramo dodati još i vlagu koja nastaje kao posljedica curenja krovova ili cijevi, poplava i izlijevanja vode u domu.

Najpogodnija relativna vlažnost vazduha u prostoriji je između 40 i 60 procenata.

Posljedice prekomjerne vlage u životnom prostoru

Nivo vlažnosti u svom domu možete izmjeriti korišćenjem digitalnog mjerača vlažnosti vazduha i temperature koji je dostupan u prodavnicama tehničke opreme za domaćinstva. Ako mjerač pokaže da ima previše vlage, ili je sami osjećate i primjećujete, odmah preduzmite akciju.

Vlaga može imati negativan uticaj na zdravlje ukućana, a posebno loše utiče na pacijente sa astmom, djecu, starije osobe i osobe koje pate od alergija (za njih su velika smetnja grinje koje vole da se razmnožavaju u vlažnom okruženju). S obzirom na to da vlaga podstiče nastanak i rast buđi u stanu, može da izazove kihanje, kašalj, probleme s disanjem, kao i svrab kože. Takođe, ona je jedan od uzroka bolesti pluća i bronhitisa, kao i zdravstvenih stanja koja se kreću od povremenih glavobolja do ozbiljnih hroničnih problema, pa je ne treba potcjenjivati.

Ako zanemarite vlagu, situacija se neće sama popraviti. Naprotiv, što se više vlage akumulira, dom će biti dotrajaliji. Stolarija i podne obloge na kojima se buđ pojavila slabije prianjaju, tako da se istovremeno povećava šteta u domu i na nameštaju.

Borba protiv vlage u domu

Mjere protiv prekomjerne vlage preduzmite dok se ona još može savladati. Najjednostavnije rješenje je redovno provjetravanje. Čak i kada je razlika između spoljne i unutrašnje temperature veća, širom otvorite prozore nekoliko puta dnevno. Ovo naročito važi kada se oslobađa više vlage, na primjer posle tuširanja i kuvanja ili kada je toplije u stanu nego napolju.

Mogu da pomognu i ventilatori i odvlaživači ili dehumidifikatori. Posebno su korisni u prostorijama koje je teže provjetravati, kao što su kupatila ili podrumi. Dostupni su u velikim prodavnicama tehničke robe, ali obratite pažnju prilikom kupovine: cijena ne bi trebalo da bude jedini kriterijum, ne znači da je najbolji uređaj onaj koji je najskuplji.

Poslije poplave ili značajnog izlijevanja vode, upotreba dehumidifikatora je obavezna. Međutim, ne postoji garancija da će to biti dovoljno da se vlaga svede na željeni nivo.

Ponekad curi cijev ili slabo pričvršćen krovni pokrivač. Možda vas zadesi prirodna katastrofa i poplavi vam dom. Voda može da se izlije i zbog loše zatvorene česme ili napuklog akvarijuma. U svim tim slučajevima neće biti dovoljne mjere kao što su brisanje vode ili kraće provjetravanje. Možda će biti potrebno da preduzmete temeljnije održavanje i građevinske radove, kao što je zamjena instalacija.

Kada je vlažnost vazduha u prostoriji posljedica prodora vode, potreban je detaljan pregled i ekspertska procjena štete. To može da znači i uklanjanje gipsa, podnih obloga i podloge ispod njih. Takođe, često je neophodno zamjeniti nameštaj oštećen vlagom.

Preduzmite akciju dok je cijena sanacije vlage još uvek niska

Posljedice prekomjerne vlage su jasne, ali njeno eliminisanje nije uvek jeftino. Samo ventilacija i brisanje vidljivih vlažnih površina neće biti dovoljno.

Zaštitite se od svih tih pojava koje mogu ponovo da se jave. Pobrinite se da vaše osiguranje uključuje pokriće za izlijevanje vode i pokriće za poplave. Tako ćete sebi moći da obezbjedite sredstva koja će vam pomoći da sanirate štetu i boravak u svom domu ponovo učinite prijatnim.

Pogledajte pakete i mogućnosti dodatnih pokrića: Osiguranje doma

Izvor: Vse bo v redu.

TEST BANNER

Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Prijava na newsletter