Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Sve ce biti u Redu | Triglav.ba

Kako opremiti dječiju sobu

Pročitajte 6 savjeta arhitekata o tome kako da uredite kutak za najmlađe.

Sa stručnjakom za dizajn enterijera Jasminom Nukić iz arhitektonskog biroa Nooktura razgovarali smo o zamkama, trikovima i savjetima kako da opremite dječiju sobu. Saradnja sa arhitektom neće predstavljati trošak, već investiciju koja će se isplatiti u godinama koje dolaze.

1. Koje su najčešće greške prilikom dizajniranja dječije sobe, odnosno sobe za mlade? Šta je bolje izbjeći?

Postoji nekoliko faktora na koje treba obratiti pažnju. Moja prva smjernica prilikom dizajniranja dječije sobe jeste da moramo predvidjeti uzrast djeteta i u skladu sa tim pripremiti sobu koja će se godinama lako prilagođavati djetetu. Pri planiranju moramo uzeti u obzir aspekt održivosti. Cilj je da se obezbjedi dugoročan i pametan dizajn sobe.

Sljedeći, često zanemaren, faktor jeste ulaganje u trajnije i kvalitetnije materijale i izradu, koja će nam dobro služiti tokom dužeg perioda korišćenja. Česte greške uključuju i zaboravljanje na funkcionalnost sobe, odgovarajuće prirodno i vještačko osvjetljenje i adekvatan dizajn sobe, koji u jednom prostoru obezbeđuje dovoljno mjesta za odlaganje/čuvanje i pogodne uglove za učenje, igru i odmor.

Arhitekte, osim funkcionalnih faktora, takođe obraćaju pažnju na estetski aspekt, koji djetetu pruža prijatan i divan prostor u stanu.

2. Zašto je korisna saradnja sa arhitektom ili dizajnerom enterijera prilikom opremanja dječije sobe?

Ako ste u prilici, bar se na vrijeme posavjetujte s arhitektom, odnosno prije nego što počnete s renoviranjem ili opremanjem. Ako imate mogućnost, sa njim realizujte projekat opremanja dječje sobe, jer ćete zajedno sa stručnjacima biti adekvatno ‘opremljeni’ novim znanjem, idejama i rješenjima, a istovremeno podržani u samom izvođenju, koordinaciji projekta i realizaciji.

Bićete pošteđeni nepotrebnih grešaka koje zahtevaju vrijeme i novac te izazivaju stres, a vama i vašem djetetu biće omogućen dugoročan prijatan boravak, lako prilagođavanje sobe i prelaz između različitih perioda odrastanja, odnosno po redoslijedu: beba – mališan – dijete – tinejdžer – mlada odrasla osoba. Na kraju krajeva, dobro osjećanje u sobi u kojoj dijete odrasta i provodi mnogo vremena, od izuzetnog je značaja. 

3. Kako dizajnirati sobu koja će „rasti” sa djetetom?

Dizajn sobe koja raste ‘zajedno’ s detetom jedan je od važnijih faktora. Planiramo unaprijed i predviđamo, na primjer, da će u roku od tri godine krevetac za bebu zamjeniti krevet, vjerovatno niže visine i manjih dimenzija, a kasnije krevet za jednu osobu, minimalnih standardnih dimenzija 90 cm x 200 cm.

Pri tome moramo obratiti pažnju na odgovarajuće postavljanje ostale opreme/namještaja i obezbjediti da zamjena preostalih komada nameštaja neće biti brzo potrebna.

Baš kao i krevet, sto za igru će u početku biti zamjenjen pisaćim/radnim stolom, koji će tokom godina zahtjevati više prostora i površina za odlaganje/čuvanje.

Oprezni smo kod postavljanja namještaja i pristupačnosti, u skladu s potrebama, sposobnostima i mogućnostima djeteta.

4. Na šta treba da obratimo pažnju prilikom planiranja i uređenja kako bismo smanjili mogućnost opasnosti ili nezgoda?

Djeca su živahna, ponekad neoprezna i nisu uvek svjesna svih nezgoda koje mogu da se dese.

Prilikom planiranja vodimo računa da je oprema čvrsta, a zatim pravilno i adekvatno montirana.

Provjeravamo stabilnost većih ormara, pobrinemo se da su police dobro pričvršćene, a najčešće zanemarujemo ladice, podne police, stolove za presvlačenje, koji se lako mogu prevrnuti kod nestrpljivog penjača ili čak prilikom pogrešnog otvaranja.

Kad otvorimo sve ladice komode, ona se može prevrnuti naprijed, zbog težišta, ako nije dodatno pričvršćena za zid. Takođe, treba da zaštitimo utičnice i odaberemo odgovarajuće zidne, podne ili stone lampe. Ako postavljamo zavjese u sobu, pazimo da izaberemo takve da dijete ne može da visi sa njih ili da su bar pričvršćene na tanke ili lake karnišle. Kod manje djece vodimo računa o oštrim ivicama i izboru materijala.

5. Kako možemo opremiti dječiju sobu na što održiviji način? Zašto je ovo tako važno? 

Održivo dizajniranje je važno kako sa ekološkog, tako i sa finansijskog aspekta. Kao što je već pomenuto, dugoročno planiranje dječje sobe od ključnog je značaja. Ormar ili nameštaj za malo dijete može se unaprijed isplanirati za školarca/tinejdžera. Ako imamo dovoljno prostora, u sobu možemo postaviti krevet dimenzija 120 cm ili 140 cm x 200 cm, koji će kasnije moći koristiti i tinejdžer. Upotreba odgovarajućih boja, adekvatnih dekoracija ili tapeta, koje dopunjujemo dodacima i pokretnim komadima, omogućava dugoročnije korišćenje sobe.

Planiranje neutralnog osvetljenja koje nije vezano za uzrast takođe se isplati.

U kvalitetno osvetljenje ulažemo jednom, a ono nam zatim služi dugo. Česta kupovina i mjenjanje opreme podrazumjeva finansijsko opterećenje, ekološko opterećenje i dodatni stres za roditelje. Kao arhitekte, predviđamo sve ove faktore i uključujemo ih u vaš projekat.

6. Koliko je prikladno uključiti tehnologiju u sobu? Kada ima smisla uključiti tehnologiju i kakvu? 

Tehnologija zavisi od samog kapaciteta koji nam stan ili kuća omogućava. Pametne instalacije koje omogućavaju regulaciju temperature, uključivanje svjetla, podešavanje spoljnih zastora u zavisnosti od vremena, osunčanosti ili elektromotorni pokret, posebno su korisne u domaćinstvima koja su već opremljena pametnim instalacijama. Ako smo u prilici, možemo se odlučiti i za centralno ili lokalno mehaničko provjetravanje (ventilacija) kako bismo djetetu omogućili uvijek svjež i prethodno zagrijan vazduh u njegovoj sobi. U većini slučajeva to je povezano s mogućnošću mehaničkog provjetravanja u cijelom objektu ili stambenoj jedinici.

Osnovna tehnologija koju možemo obezbjediti u svakoj dečjoj sobi treba da se odnosi na odgovarajuće električne priključke, i to za televizor, računar i osvjetljenje.

Prije svega, u prvoj fazi razgovaramo o pristupu roditeljstvu i o tome šta nam je prihvatljivo. Neki se ne slažu da televizor bude u dječijoj sobi. Ako vam se to čini prihvatljivim, dobro je da se prilikom dizajniranja dječije sobe unaprijed postave instalacije i predviđeno mjesto gde će biti postavljen televizor.

Računar za školski rad je neophodan u savremenom svijetu, tako da instalacije i dovoljan broj utičnica treba da pripremimo na mjestu gde će stajati ili stoji radni sto. Takođe, možemo u svakoj sobi obezbjediti odgovarajuće ambijentalno osvetljenje i prikladno tehničko osvetljenje, koje je po mogućstvu regulisano i prigušivo. Ne zaboravimo na neophodno svjetlo za čitanje pored kreveta i odgovarajuće radno osvetljenje pored radnog/pisaćeg stola.

Izvor: Vse bo v redu.

TEST BANNER

Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Prijava na newsletter