Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Sve ce biti u Redu | Triglav.ba

Kako zaštititi psa od krpelja

Savjeti kako da zaštitite svog psa od bolesti koje prenose krpelji.

Krpelji su za vlasnike koji rado borave u prirodi sa svojim četvoronožnim prijateljima, stvarno nesnosna napast. Na tamnim psima teško ih je primetiti, a kod dugodlakih kriju se u bujnom krznu, što zaštitu čini još važnijom.

Najviše krpelja nalazi se u šumskom rastinju. Za život im je potrebna pogodna sredina, prije svega dovoljno vlage. Najaktivniji su od aprila do kraja maja.

Krpelji su uzrok različitih bolesti, zato je potrebno da svog psa dobro zaštitite. Zaštitite obavezno i sebe. Kod veterinara ili u prodavnicama specijalizovanim za kućne ljubimce u ponudi su različita sredstva za zaštitu od krpelja. Njihova djelotvornost može lako da varira u zavisnosti od svakog psa i životne sredine. Najbolje je da probate različite preparate dok ne nađete onaj koji deluje. Čak i ako je jedan proizvod od pomoći npr. ove godine, ne znači da će biti efikasan i naredne. Onda ponovo isprobajte nešto novo.

Kako zaštititi psa od krpelja?

Psa od krpelja možete da zaštitite tako što ćete mu redovno pregledati krzno, koristiti repelente, uz preparate protiv krpelja, i redovno održavati okolinu.

  1. Redovno pregledajte psa

Posle svake šetnje ili izleta u prirodu, važno je da pregledate svog psa i vidite da li ima krpelja. To se radi tako što temeljno provjerite krzno, posebno na djelovima gdje se krpelji često nalaze, kao što su uši, pazuh, ispod repa i između prstiju.

  • Upotreba repelenata

Ima različitih repelenata koji mogu da se upotrebljavaju za zaštitu pasa od krpelja.

Repelenti su uglavnom prirodni proizvodi koji djeluju tako što odbijaju krpelje. Najčešće ih možete nabaviti u obliku spreja, kojim prskate psa prije šetnje (na primjer, mješavina ulja lavande, eukaliptusa, limunove trave…).

Postoje i razne prirodne ogrlice koje odbijaju krpelje, kao i dodaci ishrani (uglavnom s belim lukom) koji se dodaju u pseću hranu. Prirodni repelenti se mogu naći u specijalizovanim prodavnicama kućnih ljubimaca, a repelent u spreju možete i sami napraviti u svojoj kući.

  • Preparati protiv krpelja

Efikasnija sredstva protiv krpelja, koja su po pravilu jača i djeluju tako što truju krpelja kad je pas već ugrizen, uglavnom prepisuje veterinar. To mogu biti tablete, ampule ili ogrlice koje odvraćaju krpelje i sprečavaju infekciju bolestima čiji su krpelji izazivači. Od svog veterinara možete da dobijete savjet koji preparat će biti najbolji za vašeg psa, jer to zavisi od njegovog zdravstvenog stanja i sredine u kojoj živi.

  • Održavanje okoline

Redovno košenje trave i uklanjanje šiblja oko kuće može da smanji mogućnost da se psi zaraze krpeljima. Pored toga, na smanjenje populacije krpelja u okolini kuće može da utiče i upotreba ekoloških repelenata.

Veterinar će svakako umeti da vam pomogne da se odlučite za odgovarajuće sredstvo za zaštitu vašeg psa od krpelja. Tokom šetnje zaobilazite rastinje, koliko god je to moguće, a po dolasku kući ne zaboravite da pažljivo pregledate psa i odstranite moguće krpelje. Uprkos krpeljima, potrudite se da sa svojim krznenim prijateljem što više uživate u prelijepoj prirodi.

Izvor: Vse bo v redu.

TEST BANNER

Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Prijava na newsletter